BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Sosyal hizmet, birey, grup ve toplumun sosyal çevre ile bağlantılı sorunlarını çözmeye yardımcı olmayı hedefleyen bir meslek ve disiplindir. Sosyal hizmet doğrudan insanla çalışan ve insanlara yardım etmeyi, onları korumayı, geliştirmeyi ve güçlendirmeyi amaçlayan bir meslektir. Kır veya kentte yaşayan; çalışan veya çalışmayan / işsiz olan; çocuk, genç, yetişkin, yaşlı, hasta, engelli, suça yönelen, korunma ihtiyacı içinde olan; istismar edilen birey ve gruplara önleyici veya rehabilite edici / iyileştirici hizmetler sunmak, bu sorunların ortaya çıkmasına etki eden plan, politika ve yasalara ilgiyi çekmek ve bunların değiştirilmesinde rol almak sosyal hizmet uzmanlarının da görevidir. Sosyal Hizmet Bölümü ülkemizde sosyal hizmetlere ilişkin programları planlamak, düzenlemek ve uygulamak için sosyal hizmet eğitimi görmüş profesyonel elemanlara duyulan ve her yıl artmakta olan ihtiyacın karşılanmasına katkı sağlamak hedefindedir.
Sosyal Hizmet lisans programımız 2002-2003 Akademik yılında öğretime başlamıştır. Sosyal Hizmet Bölümünün eğitim programı lisans düzeyinde dört akademik yılı kapsamaktadır. İlk iki yıl içinde Psikoloji, Sosyoloji, Hukuk, Ekonomi ve Antropoloji gibi temel dersler verilir. Sonraki yıllarda, sosyal hizmet meslek ve disiplininin kuram ve uygulama boyutlarını içeren derslere yer verilmektedir. Ayrıca birinci sınıftan başlayarak her yarıyılda, öğrencilerin ilgi duydukları ve kendilerini geliştirmek istedikleri alanlara ilişkin seçmeli dersler bulunmaktadır. Sosyal Hizmetin uygulamalı bir bilim dalı olmasından dolayı öğrenciler birinci sınıftan başlayarak sosyal hizmet kurumlarını tanımakta, bu kurumlara giderek incelemekte ve üçüncü sınıftan başlayarak birey, grup ve toplumla çalışma uygulaması yapmaktadır. Eğitim programı, sınıf içi eğitim yanında alanda uygulamayı, sosyal hizmet alanlarına giren konularda araştırma yapmayı ve proje çalışmalarını içermektedir. Kuramsal ve pratik eğitimin küçük gruplar halinde, etkileşime olanak sağlayan şekilde ve öğretim elemanlarının yakın gözetiminde verilmesi önemsenmektedir. Eğitim programının üçte biri uygulama derslerine ayrılmış olup, öğrencilerimiz yurt içinde ve yurt dışında çeşitli sosyal hizmet kuruluşlarında, hem akademik hem de kuruluş danışmanları gözetiminde uygulama gerçekleştirmektedir.
Sosyal Hizmet Bölümü, Erasmus ve HUSBİK programlarıyla öğrenci ve öğretim üyeleri değişim programlarını sürdürmektedir. Uluslararası geçerliliğe sahip lisans diploması ile mezunlar çeşitli alanlarda yurt içinde ve yurt dışında geniş bir çalışma olanağına sahiptir.
Misyon ve Vizyon
Misyonu; Öğrencilerin profesyonel sosyal hizmet için gerekli bilgi, değer ve becerileri bütünleştirip özümseyerek kırsal ve kentsel ortamlarda, kamu sektörü ile özel sektör ve sivil toplum örgütlerinde sosyal hizmet işlevini yerine getirebilecek düzenleyici, planlayıcı, uygulayıcı, eğitici ve araştırmacı niteliğine sahip yetkin birer sosyal hizmet uzmanı olmalarını sağlamak ve sosyal hizmet alanlarında uygulayıcı olarak çalışan başta sosyal hizmet uzmanları olmak üzere ilgili elemanların mesleki gelişimlerine katkıda bulunmaktır. Aynı zamanda bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eden, olayları geniş bir perspektiften analiz edebilen, ülkenin, insanlığın ve doğanın sorunlarına ve gereksinimlerine duyarlı, takım yapılanması içinde çalışmayı ve düşünmeyi öğrenmiş bireylerin yetiştirileceği ortamı yaratmaktır.
Vizyonu; Misyonumuz doğrultusunda, ulusal/uluslararası değişimleri takip ederek bunu kendi mesleki hayatına adapte edebilen araştırmacı, yenilikçi ülke ihtiyaçlarına öncelik vererek dünyadaki gelişmeleri izleyen, sosyal hizmet konularında bilimsel ve eleştirel düşünme becerisi ile sosyal hizmet uygulama becerisini kazanmış, bu alandaki bilgi üretiminin sağlanmasında etkin role sahip olan sosyal hizmet uzmanları yetiştirmektir.
Akademik Program
Sosyal Hizmet Bölümü eğitim programında İngilizce hazırlık programı bulunmamaktadır. Eğitim programı 4 yılda (8 akademik yarıyıl) tamamlanmaktadır. Her Akademik yıl 14-16 haftadan oluşmaktadır. Programdan mezun olabilmek için 240 AKTSlik ders almak ve bu derslerden geçerli not almak gereklidir.
Bu dersler arasında yer alan araştırma ve uygulama derslerine bakıldığında 5. ve 6. yarıyıldaki Araştırma Uygulaması derslerinde öğrenciler uygulamalı bir araştırma yürütmek zorundadır. Uygulama dersleri kapsamında ise 5. ve 6. yarıyılda haftada bir gün, 7. yarıyılda haftada iki gün, 8. yarıyılda haftada beş gün olmak üzere öğrenciler kamu, yerel yönetim, sivil toplum örgütleri ve özel sektördeki sosyal hizmet ortamlarında bir öğretim elemanının ve kurum danışmanının gözetiminde uygulama yapmak ve başarılı olmak zorundadır.
Bölümümüzün eğitim dili Türkçe olmakla beraber bilim dalında yapılan çalışmaları takip edebilmek ve uluslararası iletişim kurabilmek için yabancı dil dersleri 4. Yarıyıla kadar sürmekte ve eğer öğrenci isterse seçmeli olarak dil eğitimine (İngilizce ve diğer yabancı diller) devam edebilmektedir.
Başkent Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümünün Avantajları ve Ayrıcalıklı Yanları
Sosyal Hizmet Bölümü Mezunlarının Çalıştıkları Alanlar/Kurumlar